................................................................ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Διαχρονικό και επίκαιρο σκίτσο

Διαχρονικό και επίκαιρο σκίτσο

Μετάφραση // Translate

Αληθινές ιστορίες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η θεία μου η Μερόπη, που μένει στην Ευρώπη... (Το κρίμα, με ρίμα)

Του Διονύση Ελευθεράτου 
Εμπνεόμενος από τη νέα συγκέντρωση των απανταχού μνημονιακών και παρακάμπτοντας το ερώτημα εάν αυτά τα συλλαλητήρια είναι κυρίως της «κατσαρόλας» ή των «κατσα-Ρόλεξ», ο γράφων σκαρφίστηκε ορισμένους στίχους.

Άχου, βρε πόσο χαίρεται η θειά μου η Μερόπη
Που εγώ δεν θα’ χω σύνταξη, μα αυτή θα’ χει Ευρώπη...
Κι αν κλείσει «με συγχώνευση» το διπλανό σχολείο;
«Χαλάλι, ας το κάνουνε του Σόιμπλε μαυσωλείο!
Ένα μουσείο του Ευρώ, κάτι να πιάσει τόπο,
γιατί Ευρώπη μένουμε, θέλει και στιλ και τρόπο.
Θέλει το πράγμα σύνεση και αλλαγή του ύφους.
Mon dieu, τους ευεργέτες μας τους λένε τοκογλύφους...
Στην Εσπερία δεν μπορείς, να ζεις δίχως να δώσεις,    
αυτοί έχουν την κάνουλα κι εσύ υποχρεώσεις.
Για πες μου, τώρα, άπλυτε, τι δεν καταλαβαίνεις;
Μήπως, αλήτη, θα’ θελες στη Βολιβία να μένεις;
Θέλεις ΕΚΑΣ για τον παππού; Να ζήσουν τα γερόντια;
Στου Grexit, θες, να πέσουμε τα κοφτερά τα δόντια;
Σχολεία θες λαϊκιστή, πλήρη και με δασκάλους;
Εγώ γουστάρω ελάχιστους και όχι αυτούς, μα άλλους.       
Γιατί, το’πε και κι ο Πάγκαλος, αυτοί δεν είναι εντάξει,
ενίοτε αξύριστοι, mon dieu, μπαίνουν στην τάξη.
Λατρεύω αιώνιο ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ μεγάλο
κι αν το ζητήσει ο Ντάισελμπλουμ, αμέ, δίνω και άλλο.
Να ξέρεις, πολύ χαίρομαι να έχω και να δίνω,
η Ευρώπη είναι σπιτικό, τσάμπα εγώ θα μείνω;
Έλα Γερούν και Μάριο, Σόιμπλε να μ’ αρμέγεις,
ειδάλλως θα αισθάνομαι καταληψίας στέγης.
Κράτα γερά βρε Δου Νου Του, άκουσες και το Μπάμπη,
το όραμα το «φιλελέ» περήφανα να λάμπει:    
Οι απολύσεις θάλασσα και ο μισθός πιο κάτω,
σαν του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό, να μην του βρίσκεις πάτο.     
Εμπρός λοιπόν, με Άδωνη, Μπάμπη και Πρωτοσάλτε,
η ελίτ κάνει εξέγερση και μία πλάτη βάλτε
».           

Ω, ναι, πολύ το χαίρεται η θειά μου η Μερόπη
Που εγώ θα ψάχνω για δουλειά, μα αυτή θα’ χει Ευρώπη...
Την ηδονίζει η οφειλή, η πληρωμή, η μόστρα,
ειδάλλως, λέει, «η Ευρώπη μας θα γίνει κόζα νόστρα». 
Τη ρώτησα αν θα’ θελε περικοπή στο χρέος.
«Ποτέ, θα’ ταν σαν να’ κοβαν του θείου σου το πέος...». 

Ευρώπη μένει η θεία μου κι όλα τα βλέπει Ευρώπη,   
Ευρώπη τ’ αντικείμενα, οι άνθρωποι, οι τρόποι...
Αύρα Ευρώπης έχουνε κολιέ και σκουλαρίκια,
Ευρώπη είναι κι οι μισθοί που γίναν χαρτζιλίκια,            
Ευρώπη και τα μπικουτί, τα φαγητά, ο πλάστης,
κι εγώ που τώρα σκέφτομαι να φύγω μετανάστης,  
γιατί στην κρίση, φίλοι μου, αντίδοτο κι αν έχω,
να ακούω θεία «φιλελέ» δύσκολα το αντέχω.    


____________________

Ετοιμάζουν «Ιουλιανό» Μαϊντάν - Θα βρούνε απέναντι σύσσωμο τον Ελληνικό Λαό που στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

         ΠΟΛΙΤΙΚΗ           

Κατάθεση στεφάνου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη παρουσία πολλών μελών της εκεί ελληνικής κοινότητας.

Την πτώση του κυβερνητικού Μετώπου «Κοινωνικής Σωτηρίας», αν δεν υποκύψει στους εκβιασμούς τού Eurogroup, μεθοδεύουν παρασκηνιακές δυνάμεις, τραπεζίτες και ΜΜΕ, θυμίζοντας το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του 1965.

Συντάκτης: Partisan.gr, 20/06/2015*

Τις ημέρες των Ιουλιανών του 1965, όταν οι δυνάμεις της αντίδρασης και της υποταγής της χώρας στην ξένη εξάρτηση ανέτρεψαν την τότε νόμιμη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και άνοιξαν τον δρόμο στην χούντα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, θυμίζει η περίοδος που διανύουμε.
Αν, μάλιστα, η κυβέρνηση δεν υποκύψει στις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των δανειστών «εταίρων» στο Eurogroup, ετοιμάζονται να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια αποσταθεροποίησης και βίαιης ανατροπής της με την ευλογία των κέντρων εξουσίας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και την πιθανή ανοχή της Ουάσιγκτων.
Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες («ετοιμάζεται πραξικόπημα και εγκατάσταση “μαύρης” κυβέρνησης»,www.defencenet.gr, 19/6/2015, 23:07), η κατάληψη του προαυλίου της Βουλής, μετά από κινητοποίηση των δωσιλογικών δυνάμεων υπό τον μανδύα του «ευρωπαϊσμού», ήταν το πρώτο δείγμα επίδειξης δύναμης προς την κατεύθυνση «βελούδινης» επανάστασης αλλά Ουκρανία και «Μαϊντάν» του Κιέβου.
Η διάθεση άφθονου χρήματος παρασκηνιακά από τους ενορχηστρωτές παρόμοιων ανατροπών, όπως ο Τζωρτζ Σόρος, ο έλεγχος των ιδιωτικών ΜΜΕ, και το δεδομένο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ελέγχονται, σε μεγάλο βαθμό, από το προηγούμενο καθεστώς των Σαμαροβενιζέλων, επέτρεψαν στον Α. Σαμαρά να απειλήσει χτες, μετά την συνάντηση με τον αρχιερέα της διαπλοκής Σημίτη, ότι: «Ο λαός ξεσηκώνεται».
Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να είναι σε γνώση κάποιων μυστικών επαφών ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ με στελέχη της ΝΔ, γι’ αυτό έσπευσε να αναθέσει την ευθύνη τής ΕΥΠ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση.
Τώρα, για ποιον «λαό» μιλάνε, όταν και τα τρία μνημονιακά κόμματα είναι σήμερα κάτω από το 25% και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, είναι η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, είναι απορίας άξιον.
Ερωτηματικό, επίσης, παραμένει και η στάση των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων, σε πλειοψηφία, πρόσκεινται στην ευρωσκεπτικιστική και εθνικιστική ΧΑ και δύσκολα θα στηρίξουν τα αντεθνικά «βελούδινα» σενάρια των Σόρος και Σία.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της όλης κατάστασης είναι το ότι η επίσημη αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα αβαντάρισε την διαδήλωση της Πέμπτης με διαδοχικά ποσταρίσματα στην ιστοσελίδα της.
Η εντολή, επίσης, για την προσωπική επίθεση που δέχεται η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δόθηκε κατ’ ευθείαν από τον δεύτερο όροφο της πρεσβείας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας όπου εδρεύει το ειδικό γραφείο για την οργάνωση των επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης.
Η αφορμή γι’ αυτό ήταν η σημαντική δουλειά που έκανε η Επιτροπή της Βουλής για την Αλήθεια του Δημόσιου Χρέους και οι αποκαλύψεις για το «στήσιμο» της ελληνικής «χρεωκοπίας» το 2010, μαζί με τα σεμινάρια του ΔΝΤ στα εντεταλμένα παπαγαλάκια που σήμερα ωρύονται κατά της «αυταρχικής» Ζωής.
Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ο ίδιος ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, να προειδοποίησε, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ανδρών στην Αγία Πετρούπολη, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το τι σχεδιάζεται στην Αθήνα. «Να προσέχεις», του είπε. Καλά πληροφορημένος, σίγουρα, ο Πούτιν παρακολουθεί με αγωνία τις ελληνικές εξελίξεις, μετά και την υπογραφή για τον ελληνο-ρωσσικό αγωγό...

Μια άλλη ανησυχητική πληροφορία, που μας κοινοποίησε η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κι έρχεται από το Παρίσι μέσω ενός Γάλλου συναδέλφου της, μιλάει για πρόκληση διχαστικής αναταραχής στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να πέσει ο Τσίπρας όσο γίνεται πιο γρήγορα, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου στην Ισπανία, ώστε να μην επεκταθεί ο «ιός» της αμφισβήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
(Surtout, surtout que ça ne s’ étende pas au reste de l’ Europe. C’ est lá, la seule et vraie explication de toute cette histoire. Faire tomber Tsipras le plus vite possible, avant les elections d’ Octobre en Espagne).
Αυτά τα σχέδια προωθούν στην χώρα μας σήμερα οι δυνάμεις του «μαύρου» τόξου των τραπεζιτών, τα εξωνημένα ΜΜΕ και η καραμπινάτη πέμπτη φάλαγγα.
Απέναντι σ’ αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει και να αφυπνίσει τον λαό και να τον θέσει σε εγρήγορση. Να πάψει να «διαπραγματεύεται» ερήμην του!
Μαζί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και κινήματα, που είναι γνήσια αντιμνημονιακές, εθνικές και δημοκρατικές πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν και τις δικαιολογημένες ενστάσεις για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, έτσι ώστε να ορθωθεί ένα ατσάλινο τείχος από τις λαϊκές δυνάμεις, που θα εμποδίσει το πραξικόπημα του «μαύρου μετώπου» και θα υποχρεώσει τις δυνάμεις αντίστασης μέσα στο μέτωπο «Κοινωνικής Σωτηρίας» να αντιταχθούν στο να περάσουν τα σχέδια της υποταγής και της συντριβής των ελπίδων για ένα άλλο εθνικό μέλλον, το οποίο επέλεξε ο λαός στις 25 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση, υπ’ αυτές τις συνθήκες, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μείνει συνεπής στις προεκλογικές της υποσχέσεις για ανατροπή των μνημονίων και διαγραφή του χρέους και να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την αποτροπή ενός «Bank Run» (μαζική φυγή χρήματος από τις τράπεζες), που θα είναι προϋπόθεση για την ανωμαλία και το σχεδιαζόμενο «Μαϊντάν».
Οι δυνάμεις του μνημονίου, της λιτότητας, της εξαθλίωσης, της εθνικής ταπείνωσης οργανώνονται για τον εκβιασμό και την πραξικοπηματική ανατροπή, αν χρειασθεί, της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. Οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα, και συλλογικά, στα παρανοϊκά σχέδιά τους.


_____________________

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

"Προδιαγεγραμμένο σ κ ά ν δ α λ ο. - Έργο 11.300.000 στο Ηράκλειο σε εταιρεία του Μπόμπολα

Έργο 11.300.000 στο Ηράκλειο σε εταιρεία του Μπόμπολα, (η μόνη που κατέθεσε προσφορά και όμως ο διαγωνισμός δ ε ν θα επαναληφθεί!), μα όλα τα στοιχεία όπως θα δείτε στο τεκμηριωμένο ρεπορτάζ της Λίλιαν Δαφερμάκη στην "ΠΑΤΡΙΔΑ" σε δυό λέξεις οδηγούν: "Προδιαγεγραμμένο σ κ ά ν δ α λ ο.

“ΑΚΤΟΡ” ξανά μέσω “ΚΑΣΤΟΡ” στο Πολιτιστικό | Περιέργως μια μόνο προσφορά για τη β’ φάση του έργου | Στο ίδιο έργο θεατές, καθώς σύμφωνα με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που επαναλήφθηκε για τη δεύτερη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου, η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά ήταν η εταιρεία «ΚΑΣΤΟΡ» (θυγατρική της ΑΚΤΟΡ). Και ο δεύτερος διαγωνισμός εξελίχθηκε στα χνάρια της προηγούμενης δημοπράτησης όπου η “ΚΑΣΤΟΡ” ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για τη δεύτερη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 11. 300.000 ευρώ. 

Προφανώς για ένα τέτοιο έργο θα περίμενε κανείς εν μέσω της οικονομικής κρίσης να “κονταροχτυπηθούν” δεκάδες εργοληπτικές εταιρείες όπως συμβαίνει σε άλλα έργα μικρότερου προϋπολογισμού οι οποίες όμως τελικά έμειναν εκτός. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως προδιαγεγραμμένη από τους εργολήπτες, που τις προηγούμενες μέρες είχαν καταγγείλει ότι ο χρόνος που τους έχει δοθεί για να καταθέσουν την πρόταση τους δεν είναι επαρκής, για τη σύνταξη μελέτης με βάση τις υψηλές προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Μάλιστα τονίζουν ότι παρά το γεγονός πως η διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ είχε ενημερωθεί επαρκώς για το μείζον αυτό θέμα δεν φρόντισε να δοθεί παράταση. Επίσης υπογραμμίζουν ότι η διαχείριση αυτή δημιούργησε συνθήκες αποκλεισμού στη συμμετοχή εταιρειών που δεν κατάφεραν να καταθέσουν προσφορά με αποτέλεσμα να γίνει επανάληψη όσων έγιναν και στην προηγούμενη δημοπράτηση, όπου μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία κατάφερε να καταθέσει προσφορά. Από την πλευρά της ΔΕΠΤΑΗ τονίζεται ότι νομικά δεν υπήρχε διαδικασία να παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού και να δώσει παράταση, και ότι δεν μπορούσε να εκτεθεί στη μονομερή τροποποίηση των όρων της διακήρυξης. 

_____________
Το ρεπορτάζ της Λίλιαν Δαφερμάκη στην "ΠΑΤΡΙΔΑ" εδώ:
http://www.patris.gr/articles/283521/183059?PHPSESSID=0s6lm3k3kqbtcfj6nd307o11g3#.VYJ2T_ntmko

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

GUARDIAN: Η «Οδύσσεια» ενός δημοσιογράφου: Στην G7 μας καλομάθαιναν-Στην Bilderberg μας εκφοβίζουν

   ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ   


Μπορεί η ετήσια συνάντηση της Λέσχης Bilderberg να λαμβάνει χώρα μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το ιστορικό Σλος Ελμάου όπου λίγες ημέρες πριν αντάλλασσαν χειραψίες οι επτά ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, όμως οι διαφορές στους κανόνες ασφαλείας και στη μεταχείριση των μέσων ενημέρωσης διαφέρουν παρασάγγας, μεταδίδει ένας δημοσιογράφος της Guardian.

Η «Οδύσσεια» ενός δημοσιογράφου: Στην G7 μας καλομάθαιναν-Στην Bilderberg μας εκφοβίζουν
Ο Τσάρλι Σκέλτον, δημοσιογράφος της Guardian που κλήθηκε να καλύψει και τα δύο κορυφαία γεγονότα (η σύνοδος της Ομάδας των G7 πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η συνάντηση της Λέσχης Bilderberg ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου) εντοπίζει τις διαφορές σε ένα απολαυστικό κείμενο με τίτλο: «Στην G7 μας περιποιούνταν - Στην Bilderberg οι δημοσιογράφοι παρενοχλούνται από την αστυνομία».

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα: 

«Το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα. Το όνειρο τελείωσε. Πίσω στη σύνοδο των G7M, μετά βίας μια μέρα και 20 μίλια μακριά από εδώ, μου συμπεριφέρονταν σαν να ήμουν πρίγκιπας. Ήμουν ένας από τους επιλεγμένους 3.000 δημοσιογράφους που στολίζονταν, παραχαϊδεύονταν, ταϊζονταν, ρεύονταν, έπαιρναν δώρα t-shirts, απολάμβαναν δωρεάν κουβάδες φαγητού και ποτού για να ακολουθούν κατά πόδας τους ηγέτες του πλανήτη. Όχι πια όμως.

"Βγες από το αυτοκίνητο και δείξε μου την ταυτότητά σου". Μια ομάδα αυστριακών αστυνομικών έχει μόλις περικυκλώσει το αυτοκίνητό μου. Τραβώ το χειρόφρενο και ανοίγω την πόρτα μου. Μάρτυς μου ο Θεός, ένας νεαρός αξιωματικός ακούμπησε την άκρη του όπλου του σαν να απειλούνταν ότι θα τους πάρω αμπάριζα. Και τους 12. Όλοι τους οπλισμένοι εν τω μεταξύ. Ok, αν ήταν καμιά δεκαριά θα μπορούσα να τους επιτεθώ φτιάχοντας με τα κορδόνια μου μια αυτοσχέδια σφεντόνα αλλά, όχι και τους 12. Μπορεί να είμαι τρελός αλλά δεν είμαι για δέσιμο.
Η «Οδύσσεια» ενός δημοσιογράφου: Στην G7 μας καλομάθαιναν-Στην Bilderberg μας εκφοβίζουν
Και να λάβει κανείς υπόψη ότι αυτό το σημείο ελέγχου είναι κομμάτι της ίδιας επιχείρησης ασφαλείας, που χρησιμοποιεί τις ίδιες αστυνομικές δυνάμεις που κάλυψαν την πρόσφατη σύνοδο της ομάδας των G7. Τουλάχιστον αυτό είχαν παραδεχτεί πριν από μήνες οι αυστριακές Αρχές. Πρόκειται για την ίδια οργανωμένη από την κυβέρνηση επιχείρηση η οποία μόλις προχθές ξόδεψε μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να δημιουργήσει ένα πολυτελέστατο κέντρο τύπου προσφέροντας στους δημοσιογράφους γυαλιστερές διαπιστεύσεις με κορδονάκια. Για κάποιο λόγο, ωστόσο, δεν συνέβη κι εδώ το ίδιο.
Πάντως, μην ανησυχείτε, κι εδώ υπήρχαν πολλά χρήματα για να χρησιμοποιηθούν για την ίδια στρατιωτικού βαθμού ασφάλεια. Τα ίδια στρατιωτικά ελικόπτερα στροβιλίζονται στους ίδιους αιθέρες, απλώς πάνω από μια ελαφρώς διαφορετική πλαγιά. Σε απόσταση όχι πάνω από 100 γιάρδες από το δωμάτιό μου υπάρχει ένας στρατιωτικός σταθμός ραντάρ. Ένας χαρωπός ιδιοκτήτης ξενώνα της περιοχής μάς δήλωσε πόσο ευτυχής ήταν που και τα 20 δωμάτιά του είχαν αγκαζαριστεί από στρατιωτικό προσωπικό.
Η «Οδύσσεια» ενός δημοσιογράφου: Στην G7 μας καλομάθαιναν-Στην Bilderberg μας εκφοβίζουν
Σωστά: Η Bilderberg έχει δικό της στρατιωτικό σταθμό ραντάρ. Και επίσης έχει δική της no-fly zone. Τίποτα δεν πλησιάζει: αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει αστυνομία παραταγμένη στα γύρω βουνά που σταματά οτιδήποτε επιχειρεί να πετάξει πάνω στον εναέριο χώρο, προφανώς για να αποτρέψει την κατάρριψή του από τον λίγο πιο ευερέθιστο γγ του ΝΑΤΟ.
Η επιχείρηση ασφάλειας χρησιμοποιεί ακόμη και τους ίδιους αξιωματικούς:οι ίδιοι αστυνομικοί που δύο ημέρες πριν βεβαιώνονταν ότι είχα αρκετό νερό και ήταν πρόθυμοι να μπω στο βαν τους για να μετακινηθώ στον λόφο, τώρα ελέγχουν το αυτοκίνητό μου και με κοιτάζουν σαν να ήμουν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.
Κατανοώ απολύτως την ανάγκη να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία μας, αλλά γιατί δεν το έκαναν μια φορά και σωστά; Τα κατάφεραν στο Γκάρμις (σ.σ. Όπου έγινε η σύνοδος των G7) γιατί όχι και στο Τελφς (σ.σ. συνάντηση Bilderberg). Στην τελική, εδώ έχουμε τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο οποίος συναντάται επί τρεις ημέρες με τον γερμανό υπουργό Άμυνας (και τον αναπληρωτή του), τρεις ευρωπαίους πρωθυπουργούς, τον πρόεδρο της Αυστρίας και τον CEO της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας όπλων της Ευρώπης, οι οποίοι θα πάρουν αποφάσεις πάνω στον τρομοκρατία και τη Ρωσία. Δεν θα έπρεπε να αναμένουν ότι θα πάνε δημοσιογράφοι για να το καλύψουν;
Σε κάποιο σημεία, κατά τη διάρκεια ενός εκ των πολλών ελέγχων στους οποίους υποβλήθηκαν καθ' οδόν, είδα έναν αστυνομικό να με τραβάει φωτογραφία από το κινητό του. Βγήκα και του έδωσα μια κάρτα με το email του: "Σε πειράζει να μου τη στείλεις;", τον ρώτησα "Έτσι, για να θυμάμαι αυτή τη στιγμή", ψέλισε κάτι του τύπου ότι δεν με έβγαλε φωτογραφία, έτσι, έβγαλα κι εγώ με τη σειρά μου την κάμερα: "Όχι φωτογραφίες! Απαγορεύεται να βγάζεις φωτογραφία αστυνομικό!", φώναξε.

"Όχι όχι", τον διαβεβαίωσα. Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Του έδωσα την κάμερα λέγοντάς του: Μπορείς να με τραβήξεις μία; Λίγο μπερδεμένος, συμφώνησε και με έβγαλε μια μαζί με τον συνάδελφό του.

Αναρρωτιέμαι αν θα μου απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί τρομοκρατίας και θα με ρίξουν στη φυλακή για μία εβδομάδα επειδή έβγαλα φωτογραφία έναν αστυνομικό, όπως έχει διαμηνυθεί εδώ στους δημοσιογράφους.

Πίσω στο Γκάρμις, οι ίδιοι αστυνομικοί, οι οποίοι πληρώνονταν από τον ίδιο προϋπολογισμό πόζαραν στους φωτογράφους με καρδούλες πάνω στις στολές τους για να δείξουν πόσο νοιάζονται για εμάς. Ο αντι-τρομοκρατικός νόμος είναι ένα απίθανα ευέλικτο πράγμα.
Ενας φίλος, Ελβετός δημοσιογράφος ο οποίος καλύπτει τις συναντήσεις της Λέσχης Bilderberg πιο πολύ από τους περισσότερους, βρέθηκε περικυκλωμένος από αστυνομικούς στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ όπου είχε μόλις τελειώσει τα ψώνια του. Αμέσως ξεκίνησε μια ακόμη ρουτίνα με θέμα «δείξε μου τα χαρτιά σου».

"Με έχετε ελέγξει ήδη μια ντουζίνα φορές", παραπονέθηκε. "Θα είμαι εδώ όλη την εβδομάδα, δεν έχω καμία διάθεση να περνάω από έλεγχο κάθε τέταρτο", πρόσθεσε για να λάβει την απάντηση του αξιωματικού: "Έχουμε το δικαίωμα να σε ελέγχουμε όσες φορές θέλουμε. Παρακαλούμε, άνοιξε το αυτοκίνητό σου". Ο Ελβετός φίλος μου αντέδρασε: "Δεν θα έπρεπε να έχετε μια προφανή αιτία;", "Όχι, δεν θα έπρεπε", ήταν η απάντηση που έλαβε.

Παρόλο που η συνάντηση λαμβάνει κρατική ασφάλεια, δεν υπάρχει κρατικό κέντρο τύπου. Αυτό που ζητάμε είναι πολύ απλό: να προσπαθούμε να καλύψουμε τη συνάντηση ως ειδησεογραφικό γεγονός. Ένα γεγονός που αξίζει προσοχής. Σίγουρα λαμβάνει ιδιαίτερης προσοχής από την αστυνομία, το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Το μόνο που χρειάζεται ακόμη είναι λίγες χημικές τουαλέτες, ένα δημοσιογραφικό καπέλο και έναν εκτυπωτή. Αν θέλετε μπορούμε ακόμη και να ανακυκλώνουμε εκεί τα κορδονάκια που μας έδωσαν από την G7. Δεν είμαστε ιδιότροποι. Θέλουμε απλώς να μας αντιμετωπίζουν ως δημοσιογράφους. Είναι εξαιρετικά απλό, αλλά πραγματικά σημαντικό».

Ε.Σ. (Πηγή: Guardian) 
__________

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Το ευρώ δεν κάνει την Ευρώπη του Περικλή Κοροβέση

perikliskorovesis.jpg

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Αν κάποιος βρει δουλειά σαν μηχανοδηγός στο μετρό, θα πρέπει να ακολουθήσει επακριβώς τις οδηγίες και οι πιθανότητες για αυτοσχεδιασμούς είναι μηδενικές. Οποιες και αν είναι οι πολιτικές ή φιλοσοφικές του αντιλήψεις, δεν μπορούν να επηρεάσουν τη δουλειά του. Είτε είναι αναρχικός είτε φασίστας θα οδηγήσει το τρένο με τον ίδιο τρόπο, αν δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του.
Τα δρομολόγια είναι προκαθορισμένα και η μόνη ελευθερία που έχει είναι να ακολουθεί με ευλαβική πίστη τις οδηγίες. Αλλιώτικα απολύεται. Τηρουμένων των αναλογιών, κάπως έτσι είναι και οι «κανονικές» κυβερνήσεις που έχουν αποδεχτεί το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, όπως αυτό καθιερώθηκε από τη «Συναίνεση της Ουάσινγκτον».
Το βάθος αυτής της συμφωνίας ήταν η κατάργηση της κοινωνίας των πολιτών και κατ’ επέκταση της πολιτικής, που έπρεπε να βρει έναν νέο ρόλο. Η πραγματική εξουσία έγινε αόρατη.
Αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες των λαών, δεν είναι πλέον οι κυβερνήσεις αλλά το διεθνοποιημένο κεφάλαιο μέσα από πανίσχυρους οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ακόμα είναι οι κολοσσιαίες συμβάσεις, που επεξεργάζονται, εν κρυπτώ και παραβύστω, μέτρα που θα καθορίσουν τις τύχες και της Ευρώπης και του Ειρηνικού. Το δίκαιο της εταιρείας υπερισχύει του εθνικού Δικαίου. Τι χρεία έχουμε πλέον μαρτύρων για να δούμε ποιος πραγματικά κυβερνάει;
Τι ρόλο παίζουν πια οι κυβερνήσεις; Να εξαφανίσουν κάθε λαϊκό κεκτημένο και να μετατρέψουν τους πολίτες σε μια άβουλη μάζα που να κλαίγεται με τη φτώχεια της και την ανεργία της και να παρηγοριέται με ό,τι πιο ασήμαντο έχει να της δείξει η TV.
Τελικά ποιος είναι αυτός ο κυβερνητικός «τσελεμεντές» που είναι υποχρεωτικός για κάθε κυβέρνηση; Ας τον παραθέσουμε επιγραμματικά για να βοηθήσουμε τους νέους πολιτικούς, που είναι ευρωπαϊστές χωρίς να μιλούν καμιά ευρωπαϊκή γλώσσα και γνωρίζουν την Ευρώπη μόνο μέσα από οργανωμένα ταξίδια (και από εδώ κατάλαβαν τη σημασία του ευρώ). Το πρώτο πράγμα είναι η ελαχιστοποίηση του κράτους και η κατάργηση κάθε κοινωνικής πρόνοιας.
Και αυτό σημαίνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Το δεύτερο είναι η απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και του διεθνούς εμπορίου, που δρουν ανεξέλεγκτα. Είναι αυτό που λέει ο λαός «μπείτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε».
Μετά έρχεται η δημόσια κοινή περιουσία που πρέπει να δοθεί σχεδόν τσάμπα στους ιδιώτες. Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα. Π.χ. τα λιμάνια, το ηλεκτρικό, το νερό, τα αεροδρόμια, κάποια νησιά, περιοχές-φιλέτα είναι του κράτους ή του λαού; Ολα αυτά δεν προορίζονταν για το κοινό καλό;
Με ποιανού χρήματα έγιναν; Μήπως είναι μια περιουσία αυτού του λαού που την καταληστεύει το κράτος, με το αζημίωτο βέβαια, αν σκεφτούμε τη συνομοταξία των ποικίλων «τσοχατζόπουλων»; Ακολουθεί η απορρύθμιση της εργασίας. Μπαίνεις στην αγορά όπως σε γέννησε η μάνα σου. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως πιάνεις δουλειά σαν σκλάβος.
Το αφεντικό σε πληρώνει όσα θέλει, όποτε θέλει, χωρίς ωράριο και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την εργασία σου. Και εδώ καλούνται και οι επενδυτές. Αν το ωρομίσθιο στην Ελλάδα γίνει φτηνότερο από αυτό στο Μπανγκλαντές, θα μας προτιμήσουν γιατί θα γλιτώσουν το κόστος της μεταφοράς.
Οποια κυβέρνηση ξεφύγει από αυτούς τους κανόνες την τρώει η αράχνη μαρμάγκα. Τα αόρατα και ορατά κέντρα εξουσίας δεν διαπραγματεύονται με αυτήν αλλά προσπαθούν να την ανατρέψουν. Και σε αυτόν τον θανάσιμο εναγκαλισμό έπεσε η κυβέρνηση Τσίπρα και έχασε πέντε πολύτιμους μήνες, κυβερνώντας με το πρόγραμμα Σαμαρά-Βενιζέλου. Στην καθημερινή ζωή του κόσμου τίποτα δεν άλλαξε.
Πολλοί περίμεναν πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να ψήφιζε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που θα τη δέσμευε για μια τετραετία. Θα ακολουθούσε η κατάργηση των μνημονίων και θα έπαυε να εξυπηρετεί το χρέος, μέχρι να μάθουμε ποιο είναι το πραγματικό και ποιο το πλαστό.
Θα πάγωνε όλες τις συμβάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων, μέχρι να δούμε ποιες έγιναν με διαφάνεια και προς το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου. Και μετά να πηγαίναμε στις Βρυξέλλες. Σαν κύριοι, όχι σαν κλητήρες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμα γνωστά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.
Αλλά η πεποίθησή μου είναι πως οι «εταίροι» μας με τις εδώ «εταίρες» τους θέλουν ανατροπή της κυβέρνησης. Και, στην καλύτερη περίπτωση, τον πλήρη εξευτελισμό της και την απόλυτη υποταγή της. Και οι μηχανισμοί για να ανατρέψουν εκλεγμένες «αιρετικές» κυβερνήσεις υπάρχουν και έχουν όνομα.
Είναι η ΝΕD, το καινούργιο όνομα της πολιτικής CIA, που ανατρέπει κυβερνήσεις με λαϊκές κινητοποιήσεις και εξαγοράζοντας ΜΜΕ, δημοσιογράφους, πολιτικούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα κ.λπ. -είδαμε τη δράση της τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Telegraph: Το ΔΝΤ κατέστρεψε την Ελλάδα για να σώσει τις τράπεζες

Άρθρο


Με τίτλο  «Το ΔΝΤ πρόδωσε την αποστολή του στην Ελλάδα, αιχμάλωτο στους πιστωτές της ΟΝΕ» και υπότιτλο «Το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν το ότι άφησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση, καταδικάζοντας σε καταστροφή την Ελλάδα» η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph φιλοξενεί σήμερα άρθρο του δημοσιογράφου της, Αμπρόζ Ίβανς-Πρίτσαρντ.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή θέση. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο στην Ελλάδα, όπου η ίδια η αξιοπιστία και η μελλοντική επιβίωση του ΔΝΤ διακυβεύονται» ξεκινά το άρθρο του ο δημοσιογράφος.  «Οι Έλληνες δεν αρνούνται να πληρώσουν τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ επειδή τους τελείωσαν τα χρήματα, παρότι σύντομα θα συμβεί αυτό. Πέντε πρωταγωνιστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης  έλαβαν μία εν ψυχρώ, υπολογισμένη και προσεκτικά μελετημένη απόφαση να μην πληρώσουν. Γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αιφνιδιάστηκε. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εξεπλάγησαν» σχολιάζει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που αναδημοσιεύει το σχετικό άρθρο.
«Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν ότι είναι τόσο ενοχλημένοι και με τόσο έντονο το αίσθημα της αδικίας, ώστε ενδεχομένως να αθετήσουν την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Κάνοντας κάτι τέτοιο θα φέρουν τον Οργανισμό στη δεινή θέση να κληθεί να εξηγήσει στις 188 χώρες μέλη του γιατί έχασε τόσο απερίσκεπτα τα χρήματά τους...». «Το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι προσεκτικό. Εχει γίνει η επιτομή της κακοδιοίκησης» επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Ο Οργανισμός έχει επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις». «Η μαχητική κυβέρνηση της Ελλάδας οδηγεί τα πράγματα σε κρίσιμο σημείο για έναν οργανισμό που έχει ήδη προβλήματα, αλλά διαθέτει και εξαιρετικό προσωπικό κι αξίζει ακόμη να σωθεί.
___________